ps4 xbox one wii u

PLAYSTATION 4, XBOX ONE OF WII U: WELKE MOET JE KIEZEN? DEEL 1

Wil je een nieuwe spelconsole kopen? Goed idee. Je kunt er veel plezier mee beleven. Maar je moet wel een verstandige keuze maken, zodat je de komende jaren niet een waardeloze console naast je tv hebt staan. Het kopen van een console is een belangrijke beslissing. Wanneer je de goede console kiest, kun je er jarenlang plezier en vermaak aan beleven. Als je dus het geld bij elkaar hebt gespaard voor een nieuwe spelcomputer, welke moet je dan kiezen? De PlayStation 4, Xbox One of de Wii U?

Dit wordt in deze handleiding uitgelegd. Alle relevante punten zullen aan bod komen. Lees gerust de kopjes door om het onderwerp te kiezen die jou het meest interesseert.

De technologie

Wat betreft stroomverbruik worden de Xbox One en de PS4 beiden sterk bekritiseerd vanwegeps 4 kiezen? het hoge stroomverbruik dat ze gebruiken, zelfs wanneer ze in de stand-by-modus of de slaapstand staan. De Wii is juist veel zuiniger met energie. Om precies te zijn, kun je het volgende verwachten:

  • De Xbox One gebruikt ongeveer 253 kWh per jaar.
  • De PlayStation 4 gebruikt ongeveer 184 kWh per jaar.
  • De Wii gebruikt ongeveer 37 kWh per jaar.

De PS4 gebruikt meer elektriciteit tijdens het gamen, maar de Xbox One verbruikt juist meer wanneer het in de stand-by-modus staat. De Wii is in het algemeen een stuk zuiniger.

Alle drie de consoles zijn betrouwbaar, zo is gebleken. Microsoft heeft erg zijn best gedaan om de problemen die optraden bij de Xbox 360 te verbeteren. Dit hebben ze onder andere gedaan door de koelsystemen sterk te verbeteren.

Playstation 4 en Xbox One

Ik zal de PS4 Xbox One in deze categorie gezamenlijk bespreken. Het zijn namelijk beide xbox one kopenkleine maar krachtige computers. Ze hebben bovendien vergelijkbare technische kenmerken. Het enige grote verschil is het type RAM, het geheugen wat ze gebruiken en de grafische processor (de PS4 heeft meer teraflops). De ontwikkelaars van PlayStation denken dat ze met de PS4 nog steeds superieur zijn qua prestaties. Ze dienen zichzelf echter niet de overschatten, want de Xbox One is de achterstand hard aan het inhalen.

Beide machines zijn ongeveer 8 tot 10 keer krachtiger dan hun voorganger, respectievelijk de PS3 en de Xbox 360. Met de nieuwste versies kun je verwachten dat je echte HD-kwaliteit kunt krijgen (1080p) bij de meeste games. Hier heb je natuurlijk wel een tv met HD-prestaties voor nodig. Het resultaat is dan echt prachtig en zeer indrukwekkend.

Wii U

De reden is mij niet geheel duidelijk ,maar Nintendo gaat overduidelijk niet de concurrentie aan in technologie. De Wii U is veel minder krachtiger dan de Xbox One en PS4. De games zien er bij de Wii U ook duidelijk niet zo goed uit als bij de andere consoles. Je koopt de Wii U daarom niet voor de flitsende kwaliteiten, maar juist voor de exclusieve spellen van Nintendo. Deze spellen hebben hun eigen charme, en worden zeker wel uitgevoerd in een volledige 1080p HD-kwaliteit.

Hardware functies

Dan gaan we over op de hardware functies. Hoe onderscheiden de drie consoles zich in deze categorie? Het antwoord is: niet zoveel. De PS4 en de Xbox One wordt geleverd met speciale headsets, zodat je tijdens het spelen kunt communiceren met andere spelers. Ook hebben beide consoles functies waarmee je je prestaties kunt opnemen en delen met je vrienden, zoals het live streamen of uploaden naar Youtube. Alle drie de consoles hebben draadloze besturingsapparaten. In deze tijd verwacht je ook niet meer iets anders.

PlayStation 4

Waar onderscheid specifiek de PS4 zich mee? Simpel: de innovatieve touchpad die is ingebouwd op de DualShock 4-controler. Daarnaast heeft het de gebruikelijke analoge sticks, zesassige bewegingsbediening (ondanks dat deze nauwelijks wordt gebruikt) en schouderknoppen.

Ook is er een deelknop waarmee je gemakkelijk video’s en schermafbeeldingen kunt delen. Daarnaast een koptelefoonaansluiting en een ingebouwde luidspreker, om bepaalde aspecten uit het spel onverwacht over te brengen. Het zijn de vertrouwde PlayStation-elementen.

De camera van PlayStation is apart verkrijgbaar. Deze biedt stemcontrole, gezichtsherkenning en beeld-in-beeld videobeelden van jezelf die je tijdens het streamen kunt invoegen. De camera is natuurlijk ook een onderdeel van de virtual reality spellen.

Wii U

Hetgeen waarmee de Wii U zich overduidelijk onderscheidt van de anderen, is de GamePad. Ditwii u kopen is eigenlijk een soort tablet. Het heeft een eigen touch screen en joystick-bediening. Dit stelt je in staat om door te gaan met het spelen, zelfs wanneer iemand anders de tv wilt gebruiken. Het kan ook bij bepaalde spellen worden gebruikt als extra scherm.

Xbox One

De Xbox kwam voorheen standaard met de nieuwe versie van de Kinect motion tracking-camera. Dit was echter een duur deel van de console, terwijl weinig spellen er gebruik van maken, en daardoor ook weinig spelers. Microsoft heeft deze toevoeging in de One grotendeels weggelaten. Wanneer je gezichtsherkenning en/of de stemcommando’s wilt gebruiken in spellen, kun je deze toevoeging er apart bij de One bijkopen.

De controller is een meer verfijnde versie van de bekende Xbox pad. De bediener is zwaarder dan de bediener van de PS4. Toch is de controller erg comfortabel in gebruik door de analoge sticks en de nauwkeurige effecten.

De prijs

Je kunt gemakkelijk online goede prijzen vinden voor zowel de consoles als voor spellen. Het is belangrijk om de aanbiedingen van de grote winkels goed in de gaten te houden.

Hou hierbij in het achterhoofd dat de prijs na de introductie zal gaan dalen. Of in andere woorden: vlak na de introductie van een nieuwe console of een nieuw spel is de prijs altijd veruit het hoogst.

Wil je nog meer lezen over de belangrijkste kwaliteiten van de PlayStation 4, Wii U en Xbox One? Lees dan snel verder in deel 2 van deze serie. In deel 2 wordt ingegaan op onder andere de spellen, de services bij de consoles en worden in de conclusie de belangrijkste kenmerken en overwegingen nogmaals op een rijtje gezet.

Wacht dus niet, maar lees meteen verder in PlayStation 4, Xbox One of Wii U: Welke moet je kiezen? Deel 2.

Published by